Retkimelonta
Joensuun Kauhojat ja Joensuun Latu järjestävät yhteisiä sileän veden melontaretkiä.
Tiedot retkien ajankohdasta, kohteesta ja järjestäjästä löytyvät tapahtumakalenterista. Retkistä tiedotetaan myös jäsentiedotteissa. Retkille kuljetaan kimppakyydeillä, joten oma auto ei ole välttämätön.
Retken aluksi kajakit lastataan vajalla yhdessä autojen katoille tai peräkärryyn. Vajalla jokainen huolehtii mukaansa retken olosuhteisiin sopivan kajakin varusteineen (aukkopeitto, mela, melontaliivi, tyhjennysväline) sekä muut mahdollisesti tarvittavat varusteet (esim. istuinaukkoa sateelta suojaava sokkopeitto). Vetäjä ottaa ryhmälle mukaan EA-pakkauksen, varamelan ja hinausvyön sekä muuta tarpeellista Melontaturvallisuuden neuvottelukunnan laatiman melonnan turvallisuusohjeen mukaisesti. Olitpa vetäjä tai osallistuja, tutustu lisäksi retkien turvallisuussuunnitelmiin.
Melontaretkillä kertyy melontamatkaa yleensä noin 20–35km päivässä. Päivän mittaan pyritään pitämään kelluntatauko kerran tunnissa ja yksi pitkä maatauko, jossa ehtii ruokailla ja levätä hyvin. Melontanopeus riippuu olosuhteista ja osallistujien kunnosta; yleensä pidetään noin 6–7km/h vauhtia (laskettu ilman taukoja).
Helpoilla retkillä pärjää mukana vähäiselläkin melontakokemuksella, mutta melontakuntoa tulisi kuitenkin olla riittävästi retki-ilmoituksessa mainittuun päivämatkaan ja olosuhteisiin. Jos jaksat meloa 15km:n iltalenkin, kuntosi pitäisi riittää mainiosti tavallisille päivä- ja viikonloppuretkille, vaikka lastatulla kajakilla melominen onkin hieman raskaampaa kuin tyhjällä. Avoimille järville lähdettäessä olisi hyvä olla myös hieman kokemusta tuulessa ja aallokossa melomisesta. Retken vetäjältä voi kysyä lisätietoja kyseisen retken olosuhteista ja vaativuudesta.
Melontaretkille tarvitaan mukaan mm. melontavarusteet, varavaatteita, eväät, vettä ja muuta juotavaa, tarvittaessa keitto- ja ruokailuvälineet sekä yön yli retkille teltta/riippumatto, makuupussi ja -alusta. Seuralta voi lainata retkikeittimen (Trangia; osta polttoneste). Keittimen ja teltan voi jakaa kaverin kanssa. Melonnan ajaksi kannattaa varata helposti saataville (päiväluukkuun tai istuinaukkoon istuimen taakse) juotavaa ja välipalaa sekä veden- ja tuulenpitävä kuoritakki tai melonta-anorakki, vaikka sää olisi lämmin. Sopivaa evästelypaikkaa ei ehkä löydy juuri silloin, kun sitä tarvittaisiin, tai sää voi muuttua tuuliseksi ja viileäksi kesken melonnan.
Tavarat on hyvä pakata vesitiiviisti muovipusseihin ja/tai kuivasäkkeihin lastiluukkujen vuotamisen tai lastia pakatessa tai purkaessa sattuvan sateen varalta. Tavarat sijoitetaan lastitiloihin niin, että kajakin painopiste on mahdollisimman alhaalla (painavat tavarat lähelle pohjaa ja melojaa) eikä painopiste muutu leveys- tai pituussuunnassa verrattuna tyhjään kajakkiin. Pakkaaminen on helpompaa, jos tavarat ovat useissa pienissä ja keskikokoisissa pakkauksissa parin ison sijasta.
Tutustu Kauhojien retkien turvallisuussuunnitelmaan (pdf).