Kuvaaja © Tomi Tuomasjukka

Koskiretki Trollforseniin

Aika: 15.–19.7.

Paikka: Trollforsen, Ruotsi

Retken vetäjä: Auvo Salmi, sähköp. auvosalmi@jukranpujut.net (Huom! Ilmoittautumiset lomakkeella.)

Trollforsen on koskimelonnan mekka, joka tarjoaa monipuolisesti melottavaa pienellä alueella. Trollforsen sijaitsee Piteå-joessa täällä. Tarjolla on hyvää laskumelontaa koskiluokissa II–IV+, valtaosan ollessa luokkaa III–IV. Pelimelontaakin voi Trollilla harrastaa, mutta siihen on ehkä paremmat puitteet täällä Pohjois-Karjalassa. Trollilla yövytään entisellä leirintäalueella teltoissa tai autoissa. Leirintäalue sijaitsee Piteå-joen rannassa, ja sekä leirintäalueen yläpuolelta että alapuolelta löytyy laskettavaa. Paikan päälle on se ~11h ajoa, mutta sen jälkeen melomaan pääsee vähällä vaivalla.

Trollilla järjestetään creek-melontakurssi edeltävällä viikolla eli 11.–14.7. Jos aikataulusi sallivat osallistumisen kurssille, suosittelen sitä lämpimästi (olin siellä itse viime vuonna). Lisätietoa kurssista löydät täältä. Kurssille on tiettävästi muutamia Kauhojia lähdössä, mutta minun aikatauluihin se ei valitettavasti sovi. Sen vuoksi tämä seuran retki pidetään kurssista seuraavalla viikolla.

Retki sopii jonkin verran kokemusta omaaville koskimelojille. Virtaanlähtöjen, lossauksen ja akanviraan menon tulee jo sujua. Lisäksi eskimokäännös on hyvä hallita, vaikka suurimmassa osassa koskista uiminen onkin melko turvallista. Osassa koskista voi kuitenkin olla potentiaalisesti jopa hengenvaarallisia paikkoja, joten melontaolosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin meillä täällä Pohjois-Karjalassa. Kaikki kosket on kuitenkin mahdollista ohittaa kantamalla, eli jos lähtee sillä ajatuksella että kantamista saattaa tulla paljonkin, voi vähän vähemmälläkin kokemuksella lähteä mukaan. Jos reissu kiinnostaa mutta oma pärjääminen huolettaa, kannattaa laittaa minulle viestiä asiasta.

Retkipäivät ovat alustavasti 15.–19.7., mutta tätä voidaan vielä hioa osallistujien tarpeiden mukaan. Jos melot seuran kalustolla, tee kalustovaraus kalenteriin. Kosket ovat melko kivisiä ja matalia, joten leukasuojallinen kypärä (fullface) on hyvä olemassa muttei pakollinen. Lisäksi heittoköysi olisi hyvä löytyä kaikilta osallistujilta. Sellaisen voit tarvittaessa lainata seuralta. Majoitukset ja ruokailut hoitaa jokainen itse. Aivan lähettyvillä ei ole kauppaa, joten on järkevää varata riittävästi ruokaa koko leirinnässä vietetylle ajalle. Juomavettä saa lähteestä paikan päältä.