Kuvaaja © Tomi Tuomasjukka

Meloja 1 -peruskurssit (EEP 1)

Joensuun Kauhojat järjestää Suomen Melonta- ja Soutuliiton Meloja 1 eli Euro Paddle Pass 1 -peruskursseja. Kurssit pidetään Kauhojien Hasanniemessä sijaitsevalta melontavajalta käsin.

Kurssilta saa Meloja 1 -taitokortin, jos kaikki sisältösuositukseen kuuluvat harjoitteet suorittaa, mukaan lukien kajakin kaatamisen ja pelastautumisen joko parin avulla takaisin kajakkiin tai uimalla kajakin kanssa rantaan. Meloja 1 -peruskursseista lisätietoja täältä.

Kauhojien Meloja 1 -peruskursseilla 10 tunnin suositeltu kesto jaetaan kahdelle tai kolmelle päivälle. Pääpaino on kajakkimelonnan perustekniikoissa, turvallisuusasioissa ja retkimelonnan alkeissa, ja kalustona käytetään perus-, retki- ja merikajakkeja. Yleensä melotaan yksiköillä mutta myös kaksikoita voi kokeilla. Vähintään vastuuohjaajalla on melontaohjaajan pätevyys sekä Meloja 1 -taitokokeen vastaanottopätevyys. Kauhojilla on peruskursseille turvallisuussuunnitelma riskianalyyseineen.

Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan kirjallisen luvan osallistumiseen peruskurssille ja alle 15-vuotias voi osallistua vain täysi-ikäisen henkilön seurassa. Kauhojilla on kaksi lasten perus- tai retkikajakkia (noin 27-55 kg melojalle) ja taitokortin saamiseksi kurssille osallistumista suositellaankin vasta, kun lapsi on tarpeeksi iso melomaan yksiköllä. Pienempi lapsi voi olla myös kaksikon etuaukossa, mutta kaksikot ovat aikuisten kokoa, eikä kaksikolla meloen saa kurssista parasta hyötyä.

Kurssille osallistumisen edellytyksenä on normaali terveys ja uimataito. Melonnan aloittamiseen ei tarvita erinomaista tasapainoa, koska tasapaino paranee nopeasti harjoittelun myötä. Vaikka melonta sopii lähes kaikille, esteenä melontaharrastukselle voivat olla tajunnan tai tasapainon menetystä aiheuttavat sairaudet, vaikeat selkävaivat tai voimakas veden pelko. Selkävaivat voivat estää melonnan edellytyksenä olevan vartalon kiertoliikkeen. Veden pelko puolestaan voi saada aikaan paniikin ja toimintakyvyn menetyksen, jos kajakki kaatuu, koska kaatuessaan meloja joutuu hetkeksi kokonaan veden alle.

Kurssilla käytettävällä kalustolla kaatuminen vahingossa ei ole kovin yleistä mutta ei aivan tavatonta. Kajakeissakin on eroja: esimerkiksi vakaalla peruskajakilla tai kaksikolla on lähes mahdotonta kaatua vahingossa helpoissa olosuhteissa, kun taas merikajakki voi tuntua aluksi kiikkerältä ja sillä saattaa kaatuakin. Kajakin kaataminen ja pelastautuminen joko autettuna takaisin kajakkiin tai uimalla rantaan kuuluu Meloja 1 -peruskurssiin.

Osallistujilla ei tarvitse olla ennestään melontakokemusta eikä erityisvarusteita. Seuralla on vastuuvakuutus mutta ei tapaturmavakuutusta, joten jokaisella olisi hyvä olla oma tapaturmavakuutus.

Tutustu Kauhojien Meloja 1 -peruskurssin turvallisuussuunnitelmaan (pdf) ennen kurssille tuloa.

Ilmoittaudu

Kesän 2024 Meloja 1 -kurssiemme ilmoittautuminen on parhaillaan auki!

Meloja 1 -kurssit