Kuvaaja © Jarno Tuovinen

Sata kilometriä Puulavettä 25.-28.5.2023

Päivä: 25.-28.5.2023

Aika: kokoontuminen 25.5. Kauhojien vajalla klo 9.00, paluu 28.5. klo 20.00 mennessä

Retkenvetäjä: Seppo Hirvonen, seppo.hirvonen100@gmail.com, p. 045 631 0415

Ilmoittautuminen: ilmoittautumislomakkeella alta viimeistään keskiviikkona 10.5.2023

 

Melontakauden ensimmäinen pitkä retki suuntautuu Etelä-Savon maakuntajärveksi nimetylle Puulavedelle. Kirkasvetinen suurjärvi on tunnettu luonnonkauneudestaan, sadoista saaristaan ja lukuisista rapautuneista kivimuodostelmistaan raukeista, jotka paljastuivat, kun järven vedenpintaa laskettiin 1800-luvulla 2,5 metriä. Puulavesi on rikkonainen pienten selkävesien ja sokkeloisten saarten muodostama labyrintti, joka tarjoaa ihanteelliset ja suojaiset melontaolosuhteet myös kovemmilla keleillä. Puulavedellä on paljon luonnonsuojelualueita sekä huollettuja retkisatamia leiriytymiseen. Retken tavoitteena on tutustua Puulaveden eri alueisiin yhdestä perusleiristä käsin, josta voi tehdä päivä- ja iltaretkiä järven eri osiin. Neljän päivän aikana voi meloa yhteensä vaikka sata kilometriä eri reittejä ja tutustua yhteen Suomen retkimelonnan helmistä. Alustava retkiohjelma on seuraava:

Torstai 25.5. Kokoontuminen vajalla klo 9.00 ja kajakkien lastaus ja muut protokollat. Vajalta lähdemme ajamaan kohti Kangasniemeä, josta on lyhyt matka lähtöpisteeseen Käräjäniemen venesatamaan, josta melomme joko Hirsisaaren tai Ison Säkkisalon retkisatamaan, jonne teemme perusleirin (melontamatkaa tulee 10–15 km). Keliennusteet määrittävät kumpi paikka valitaan perusleirin paikaksi. Hirsisaari on suojaisa, Ison Säkkisalon retkisatama Laajalahti on avoimen selkäveden alueella. Perusleiristä käsin voi tehdä 10–15 kilometrin iltalenkin ensimmäisenä melontapäivänä.

Perjantai 26.5. Pitkä päiväretki (25–35 km) Puulaveden Eteläselän alueelle, jossa käymme tutustumassa Saarnastuolin nimellä tunnettuun raukkiin sekä muihin alueen nähtävyyksiin kuten Karhunpääsaareen ja Haukkavuoreen. Eteläselältä päiväretki jatkuu kohti pohjoista Väisälän saaren, Kankarinluodon ja Ison Säkkisalon välistä vesiväylää pitkin Soisalon selälle, missä sijaitsee Alttarikiven nimellä tunnettu raukki. Soisalon selältä melomme sitten illaksi pohjoisosan saariston muodostamaa reittiä pitkin perusleiriin. Reitin varrella on useita retkisatamia, missä käymme tauoilla ja ruokailemassa. Päiväretkellä tarvitaan mukaan ruuat ja retkikeittimet.

Lauantai 27.5. Pitkä päiväretki (25–35 km) Puulaveden länsiosan saariston labyrinttiin sekä Puulasalon saaren kierto kapean ja pitkän Puulansalmen väylän kautta. Puulansalon kierron jälkeen melomme jotakin valittua reittiä pitkin illaksi takaisin perusleiriin. Päiväretkelle tarvitaan omat eväät ja keittimet mukaan. Reitin varrella on muutamia retkisatamia, missä voimme ruokailla ja pitää taukoja.

Sunnuntai 28.5. Paluu perusleiristä lähtöpaikalle Käräjäniemen satamaan jotakin valittua reittiä pitkin (melontamatka 10–15 km). Paluumatkalla Joensuuhun voimme käydä ruokailemassa jossakin paikassa matkan varrella. Matka Puulavedeltä Joensuuhun vie n. 3 tuntia Tavoite on, että saavumme vajalle sunnuntai-iltana klo 20.00 mennessä.

Retkisuunnitelma on alustava ja melontamatkojen pituudet ovat ohjeellisia. Retken osallistujien melontakokemus, keliolosuhteet ja reitin nähtävyydet määrittävät tarkemmin päiväretkien pituuden. Retki soveltuu jonkin verran melontakokemusta omaaville, jotka kykenevät melomaan vähintään 25 kilometrin päivämatkoja.

Pyrimme menemään retkelle kimppakyydeillä. Tarvittaessa voin varata seuran kajakkikärryn kajakkien kuljetusta varten, jos kajakit eivät mahdu osallistujien autojen katolle.

Retki toteutetaan yhteistyössä Joensuun Ladun kanssa.

Kenttiä ei löytynyt.